Entorn

Ens trobem a la part oriental de la Ribagorça aragonesa. A un pas de França (departament de l’ Alt Garona), limitant al nord-est amb la Vall d’Aran, a l’est amb les comarques de l’Alta Ribagorça i el Pallars Jussà, al sud-est amb la comarca de la Noguera i al sud amb la comarca de la Llitera. Aquesta zona de mitja muntanya és el Montsec aragonès.
A la zona es poden visitar excel·lents exemples d’ arquitectura de l’ edat mitjana com les ermites de Santa Quitèria de Montfalcó, Sant Vicent de Finestres, Santa Maria de la Clua o la Mare de Déu de la Pertusa, notables exemples d’ art romànic que impressionen per els seus emplaçaments dalt de barrancs i tàpies.
Així mateix, l’ estratègica condició de frontera que tenia la zona, va propiciar la construcció de castells i torres com el Castell de Chiriveta, la Torre de Viacamp o la Torre d’Alsamora, excel·lents mostres de patrimoni arquitectònic defensiu.
La connexió amb la xarxa de senders existents tant a la riba aragonesa com a la catalana facilita el coneixement del territori i l’ accés a despoblats com Montfalcó, Fet, Finestres o Mas de Carlets, interessants vestigis d’ un passat recent que conviden a reflexionar sobre la dificultat del desenvolupament rural en el món actual.

Montsec-finestres-muralla-china-estanya04-azafran-del-pirineo

Foto cedida por Francisco Bolea

Hi ha un ampli ventall de possibilitats d’oci i esportives que ofereix el Montsec d’ Aragó:

Ruta senderista circular per les Llacunes d’ Estanya:
Ruta-circular-Montsec-lagunas-humedal-estanya-azafran-del-pirineo-03

Ruta BTT de Benavarri a Estanya:
Ruta-BTT-Montsec-lagunas-humedal-estanya-azafran-del-pirineo-03

Passarel·les del Montsec:

Impressionant excursió d’ alçada que permet recuperar un pas històric entre el Montsec de l’ Estall al costat aragonès i el Montsec d’Ares a Catalunya. Amb un pont penjant de gairebé 40 metres i una amplada de metre i mig. El nou viaducte aprofita els antics vials encara existents a la zona. A més dels diferents trams d’ estructures de fusta i acer clavats a la roca que permeten accedir a les altes parets a vista d’ocell.
pasarelas-montsec-monrebei-benabarre-benavarri-azafran-estanya

Benavarri i el seu castell mil·lenari:

El castell de Benavarri o Castell dels Comtes de Ribagorça, és una fortificació situada dalt d’ un turó al centre de la localitat.
Es tracta d’ una construcció d’ origen musulmà conquerida per Ramir I al començament del segle XI. Aquella va ser l’ època mes brillant del Comtat de Ribagorça. En 1596, després de diverses batalles, va ser demantellat per Felip II. Posteriorment va patir cinc setges durant les guerres de secessió, d’Independència i carlistes.
El Castell que podem visitar avui dia és la suma de tres recintes fortificats. Destaquen les restes de les muralles, el fort fuseller i l’ església. La seva reconstrucció va acabar al 2011 després de vint anys de treballs.
Castillo-Benabarre-Benavarri-estanya-azafran-del-pirineo
Castillo-iluminado-Benabarre-Benavarri-estanya-azafran-del-pirineo