Receptes

Hi ha una gran quantitat de receptes que amb el temps s’ han desvirtuat afegint succedanis com a substitut del valuós Safrà. Aquí els suggerim algunes que per descomptat contenen l’ autèntic condiment.

http://azafrandelpirineo.es/wp-content/uploads/2014/02/azafran-estanya-un-gramo-bote-montsec-pirineos-05a.jpg
Principalment en l’ús del Safrà la quantitat que cal és aproximadament 0,1 gr per elaborar un plat per a 4 persones o el que és el mateix: de 40 a 45 pistils de safrà pur.
Per potenciar les seves qualitats organolèptiques hi ha dos mètodes:
1) Apropant una cullera amb el safrà a una flama per donar-li un lleuger torrat.
2) Infusionant els fils en un got amb una mica d’aigua calenta o vi blanc si la recepta ho requereix per ser afegit al final de la cocció.

……………………………

♦ Arròs crema al safrà
♦ Salmó al safrà en papillote
♦ Pastís de xocolata i crema al safrà


Arròs crema al safrà.
Ingredients per a 6 persones:

Una ceba molt picada.
Un grà d’all ben picat.
50gr de Mantega.
Un litre de brou de verdures.
80 g de nata liquida.
90 gr d’arròs rodó.
Safrà.
Sal
Formatge ratllat cremós.

Preparació:

– Incorporeu els 50 grams de mantega en una paella gran (o cassola).
– A continuació s’ afegeix la ceba i l’ all ben menuts, sense que arribin a daurar-se.
– Tireu l’ arròs i barregeu fins que els grans es veigin translúcids.
– Incorporeu brou calent en quantitat suficient fins a cobrir tot just els grans d’arròs. Ha de bullir a foc baix.
– Quan el brou estigui a punt de consumir-se, afegiu una altra porció de brou a la paella.
– Afegiu un pessic abundant de safrà torrat al foc i remeneu amb una forquilla.
– A mesura que el líquid es consumeixi, s’ ha de seguir afegint brou a poc a poc fins que els grans estiguin cuits i resulti un arròs cremós.
– Incorporeu la nata i remeneu suaument deixant-ho coure a foc suau dos minuts més.
– Tasteu de sal.
– I per fi es pot servir en una plata, amb formatge ratllat a gust.


Salmó al safrà en papillote.
Ingredients per a 6 persones:

Seis talls de salmó sense espines.
Paper de plata.
Vuit brins de safrà torrat al foc.
Una ceba gran tallada fina.
Un tomàquet tallat en brunoise (dauets), i sense llavors.
Sal.
Mitja fulla de llorer.
Oli d’ oliva.
Un pessic de pebre negre acavat de moldre.
Una mica de sucre.
Mig got de vi blanc.

Preparació:

– Saltejar la ceba ben picada amb el llorer i el safrà en un poquet d’ oli fins que la ceba començi a quedar tova.
– Afegir el tomàquet brunoise i deixar-ho dos minuts més.
– Rectificar de sal.
– Afegir una miqueta de sucre.
– Posar el sofregit en un tros de paper de plata.
– A continuació col.locar el salmó ben salpebrat a sobre.
– Tancar la papillota afegint el vi blanc just abans de segellar.
– Enfornar durant 15 ó 20 minuts a 200º C.
– Servir el resultat en un plat fons amb tot el seu suc.
– Gaudir.


Pastís de xocolata i crema al safrà.

El Pastís de xocolata i crema és un clàssic de la reposreria. Aquesta és una variant per fer unes postres molt especials ja que la crema pastissera al safrà, més el toc de xocolata i la esponjositat del pa de pessic, aconsegueixen una combinació dolça i tendra amb un lleuger toc exòtic, que converteixen aquestes postres en una opció genial per sortir de la rutina i menjar un pastís diferent.

Ingredients per a 6 persones:

PER AL PA DE PESSIC:
5 ous
150 gr de farina
150 gr de sucre
Un pessic de sal
1/2 culleradeta de bicarbonat
2 cullerades de vainilla
6 cullerades de llet
1 culleradeta de llevat

PER LA CREMA PASTISSERA:
3 ous
500 ml de llet
150 gr de sucre
30 gr de “maizena”
Un palet de canyella
La pell d’ una llimona
2 cullerades de vainilla
15 brins de safrà
1/2 culleradeta de canyella

PER A LA COBERTURA:
Una rajola de xocolata “Super extra Brescó ( Benavarri )”
50 gr de mantega
Llet per alleugerir la cobertura

Preparació:

Pa de pessic:
– Preescalfem el forn a 170 graus i suquem de mantega un motlle, hi tirem una mica de farina per evitar que s’ engantxi.
– Seguidament batem els ous amb el sucre, la sal, el bicarbonat, la vainilla i la llet fins que tripliquin la mida.
-A continuació:
-Tirem la farina amb el llevat i ho barrejem bé.
– Enfornem uns 30 minuts deixant refredar i ho tallem en dues meitats amb un ganivet de serra.
-Per a la crema:
– Posem la llet al foc amb el bastonet de canyella, el safrà i la pell de llimona fins que s’escalfi bé però sense que arrivi a bullir.
– Barregem tots els altres ingredients en un bol fins a aconseguir una pasta fina i llisa.
– Quan la llet estigui ben calenta traiem la pell de llimona i el palet de canyella i afegim la barreja d’ ingredients.
– Remenem sense parar fins que bulli perquè comenci a espessir.
– Un cop haigi espessit retirem del foc i deixem refredar uns minuts perquè agafi consistència.
– Tapem amb un film transparent fins que es refredi perquè no faci crosta.
-Toc final:
– Omplim les dues parts del pa de pessic amb aquesta crema.
– Per a la cobertura, posem la xocolata a trossos amb la cullerada de mantega i un raig de llet al foc.
– Anem afegint llet a poc a poc fins que la cobertura adquireixi la textura desitjada.
– Banyem la part superior del pastís amb la cobertura.
– Per fi ho deixem refredar a la nevera unes dues hores i llest.